Mjanmarsko vyhlásilo amnestiu, na slobodu prepustí 514 väzňov

17.09.2012 Celý región

Rangún 17. septembra (TASR) - Mjanmarsko vyhlásilo amnestiu - na slobodu pustí 514 väzňov, medzi ktorými sú aj cudzinci. Oznámilo to dnes ministerstvo informácií.

Hovorca Združenia pre politických väzňov Barmy nevedel povedať, koľkí politickí väzni budú medzi prepustenými. Združenie odhaduje, že v mjanmarských väzniciach sa pred dnešnou amnestiou nachádzalo asi 400 politických väzňov.

V júli 2011 vláda prepustila na slobodu približne 600 politických väzňov. Bol to zásadný krok v krajine, ktorá od nástupu prezidenta Thein Seina do funkcie vlani v marci uskutočnila rad politických a ekonomických reforiem, konštatuje agentúra DPA.

Západné demokracie už dlho požadovali, aby Mjanmarsko prepustilo na slobodu všetkých politických väzňov ako nevyhnutný prvý krok pre odvolanie ekonomických sankcií uvalených na krajinu, v ktorej bola celé desaťročia, v rokoch 1962-2010, pri moci vojenská junta.

USA a Európska únia už v tomto roku uvoľnili svoje sankcie voči Mjanmarsku. Štát riadi od novembrových volieb roku 2010 zvolená vláda.
 

Vyberte región